vaderpaardstatistieken rest van Europa

Maharajah verovert Europa

U heeft inmiddels kennis kunnen nemen van de Noord-Amerikaanse en Zweedse statistieken, maar de drafsportfokkerij heeft natuurlijk meer te bieden. Flevofarm helpt u graag een stuk op weg met een overzicht van de toonaangevende vaderpaarden elders in Europa. Te beginnen met twee van de “grote vier” landen van de drafsport en afsluitend met de nationale stand van zaken.

Tekst: Bas Schwarz
Fotografie: Kanal 75, Albert Dilling, hesteguiden.com, Studio Delaroque en Monica Thors

Ready Cash is voor de zevende achtereenvolgende keer kampioen bij de Franse vaderpaarden. Hij was in 2021 ook leidend in het monté-genre (€ 1.166.610), in totaal verdienden zijn producten in Frankrijk liefst € 7.898.510. Daarmee bleef de kampioen overigens ver verwijderd van zijn record uit 2018 (€ 11.039.050), maar de voorsprong op zijn concurrentie is enorm.

Zijn grootverdiener in 2021 was wederom Face Time Bourbon (€ 843.000) en cracks als Italiano Vero (€ 409.000), Flamme de Goutier (€ 405.570) en Impressionist (€ 189.650) leverde een forse bijdrage. Verder bleef de top 4 ongewijzigd t.o.v. 2020 en in totaal diende slechts één nieuwkomer zich aan in de top 10 (Un Mec d’Héripré).

De Franse fokkerij wordt (terecht) geroemd vanwege de brede genenpool, een blik op de vaderpaardstatistieken geeft echter een ander beeld. De algehele top 10 bestaat namelijk uit Coktail Jet en twee zoons (Love You en Look de Star) en twee kleinzoons (Royal Dream en Village Mystic) en een zoon (Niky) en twee kleinzoons (Ready Cash en Timoko) van Viking’s Way.

Prodigious en Un Mec d’Héripré zouden enig tegenwicht moeten bieden, al voert de vaderlijn van beide hengsten (beide 40% Amerikaans bloed voerend) gewoon terug naar Hambletonian.